Doeltreffend Gezond
    
Beter voorkomen dan genezen!
     "Wat je zaait, zul je ook oogsten!"
De belangrijkste en duurste bezit is gezondheid
Back
Next
Onze principes
Laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je
voeding!
H
ippocrates, de grondlegger
van de geneeskunde

H
" Benader de Liefde en de Keuken met een onbekommerde overgave." Dalai Lama

                                                                  " Het is pas verspilling van tijd als je vergeet tijd te maken voor je gezondheid. "
© 2018 De Voedingsdokter | Design by Santhi Design | Disclaimer | Privacy | Contact
We dienen dus altijd te streven naar voeding die voor je type persoon, constitutie, bloedgroep en genenpakket bestemd en bedoeld is! Maar hoe doe je dat? Wat is ons eten ons waard?? Welke waarde geven we aan de zin en onzin van vitale en fatale voeding? We vertrouwen (te) veel op de curatieve geneeskunde en ziektezorg, als het te laat is!  Zo hoeven we ons niet bezig te willen houden op het vlak van preventieve zorg en ook niet verantwoordelijk te voelen als we chronische ziektes hebben of krijgen “het zit in de familie” of het is genetisch.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek in de epi-genetica (de wetenschap die zich bezig houdt met de externe invloeden van onze genen/DNA op de expressie van het lichaam) laat zien dat genen ‘aan en uit’ gezet kunnen worden. Ieder dag opnieuw. Het blijkt dus dat de omgevingsfactoren met name de leefstijl en het voedingspatroon, de DNA sterk kunnen beïnvloeden. Niks staat dus volledig vast. Dat veel chronische ziektes vaak in de familie zit, betekent nog niet dat het genetisch is. Het komt vooral door het gekopieerde leefstijlgedrag en voedingspatroon in de familie met de genetische voedingsgevoeligheid, die deze ziekte(s) veroorzaken! Goed nieuws! Dat betekent dat je met je unieke eigen DNA die vraagt om maatwerk op basis van je persoonlijke voedingskaart je chronische klachten sterk kunt terugdringen.
Een van de belangrijkste oorzaken is het feit dat we veel te veel eten van: snelle koolhydraten (geraffineerde suikers en tarwemeelproducten zoals brood, paste, pizza en bami) en roodvlees, fastfood, geraffineerd voedsel, kant-en-klare maaltijden en vooral te veel lekkere troostvoeding (koolhydraten-, suiker- en zuivelrijke lekkernijen) ook nog de verkeerde voedingscombinaties van o.a. eiwitten met koolhydraten en helaas te weinig fruit en groente! Voorts drinken de meeste onder ons teveel frisdranken en alcoholische dranken.

Kies liever de voeding en voedingsroute die bij je type persoon, constitutie, bloedgroep en genotype past en die vooral voor je bestemd en bedoeld is. Dus je lichaamstype (Ecto, Meso en Endo) en type persoon een combinatie van 3 karakteristieken (pitta, vata en kapha) zijn van essentieel belang voor het soort en de type voeding die je moet consumeren rekening houdende met de zuur-base voedingsbalans en de voedingscombinatiebalans. En de drie essentiële orgaansystemen die in alle geneeskunst (Ayurveda, TCM etc) worden benadrukt: Hart en bloedvaten voor de distributie van voedingsstoffen, longen voor zuurstofvoorziening, de essentiële stof voor het leven en spijsverteringsstelsel (o.a. darmen) voor vertering en opname voedingsstoffen.
“Je krijgt wat je geeft.” En niet “Zoveel pakken wat je kunt krijgen!”
Ja, je geeft je natuurlijke bio-chemische lichaam en geest, de gezonde voeding die je nodig hebt en je krijgt veel vitaliteit voor terug. Een goede ruil, toch? Maar geen eenvoudige!  Voor een complete tekst op PDF bestand. Klik hier.
De leer van Voedingscombinatie-principes
Het manuscript Pleidooi voor “De Wijsheid en Kracht van Voeding”
en “Voeding als medicijn.Voorbij het Gangbare!




Gezondheid is ons belangrijkste bezit. Maar toch hebben 4 op de 5 mensen diverse ziektes en klachten. En één op de drie werkende Nederlanders heeft een chronische aandoening. Dat aantal groeit. Naar verwachting heeft 40% van de bevolking in 2030 een chronische aandoening, zo’n 7 miljoen mensen. Een chronische aandoening leidt te vaak tot uitval op het werk en aan kwaliteit van leven.
We horen toch steeds meer op het werk en in onze eigen omgeving dat er steeds meer klachten en ziektes zoals allergie, eczeem, reuma, artrose, osteoporose, astma, COPD, levercirrose, hart- en vaatziektes, MS, ALS, kanker, Alzheimer, ziekte van Parkinson, metaboolsyndroom, vooral overgewicht en andere welvaarts- en ouderdomsziektes voorkomen. Er zijn nooit zoveel ziektes (meer dan 25 miljoen bij een totale bevolking van 17 miljoen) voorgekomen als in deze tijd. We worden niet alleen zieker, maar er komen steeds meer ziektes bij. De ziekenhuizen kunnen zelfs deze grote toestroom van zieke patiënten niet aan! Natuurlijk worden de meeste mensen ouder dan vroeger, maar het kantelpunt is ook inmiddels bereikt, want de huidige overvloedige koolhydraatrijke consumptie heeft een ware obesitas en suikerziekte epidemie wereldwijd gezorgd, hetgeen een vervroegde en verhoogde sterfte van deze generatie zal resulteren. En helaas gaat de kwaliteit van gezondheid en leven nu wel sterk achteruit. Het gemiddelde aantal gezonde jaren per persoon gaat nu al sterk achteruit! Daarom moeten we proberen deze veelheid van ziekten in een ruimer evolutionaire kader te plaatsen en te verklaren. Daarna kunnen we samen er wat aan doen! Vooral overgewicht is vaak de oorzaak van veel van deze talrijke beschavingsziekten.  De WHO heeft niet voor niks ‘overgewicht’ enige tijd geleden tot epidemie verklaard. Al deze aandoeningen vormen de tol van de moderne samenleving, het comfort, de economische welvaart, de technische, chemische en industriële ontwikkeling, vooral het gebrek aan preventie, veiligheid en ergonomie enz.
Het is moeilijk, haast onmogelijk zich een moderne maatschappij voor te stellen zonder al deze beschavingsziekten, helaas ze horen erbij, eigenlijk zijn ze er het gevolg van. Onze gezondheidszorg wat feitelijk meer een ziektezorg is samen met de geneeskunde en de machtige Big Pharma aan haar zijde is er daarop volledig gebaseerd.  Men zou eigenlijk de leefstijl in de maatschappij moeten veranderen, want de bron van oorzaak van al deze problemen is het verbreken of verliezen van de band met de natuur.  Hoe verder de mens zich van de natuur verwijdert, hoe zieker hij wordt.  Vooral de biochemische natuur van je lichaam moet je niet vergeten.

Van Ziektezorg naar Gezondheidszorg. De Preventieve zorg wordt de geneeskunde van de toekomst….
Willen we preventief voor al die ziektes zijn? Heb je wel eens bij stil gestaan dat het naast je leefstijl ook aan je voedingsgedrag kan liggen? Je voedingsgevoeligheid oftewel voedingsintolerantie (o.a. door morfine-achtige stoffen de zgn. exorfinen: gluten in tarwebrood en andere tarweproducten zoals bami, pizza, pasta etc en caseïne in zuivelproducten) kun je zonder al te veel symptomen/klachten je ‘stille’ laaggradige ontstekingen ontwikkelen met alle gevolgen van dien. We kunnen ‘gezond’ eten en ons redelijk gezond voelen, terwijl toch de ‘stille’ ontstekingen als een soort veenbrand langzaam ons lichaam teistert en de ontwikkeling van chronische ziekten wordt bevorderd en getriggerd. Ook een ophoping van afvalstoffen en onbalans van zuur-base evenwicht door verkeerde en slechte kwaliteit eten/voeding, verkeerde voedselcombinatie, te veel fris- en alcoholische dranken, te weinig zuiver water drinken, veel stress, inademing uitlaatgassen of sigarettenrook, belasting met chemische stoffen, allen kunnen bijdragen aan een minder goed functionerend lichaam zoals maag-, lever-, darmproblemen en haperende hart en verslibbende bloedvaten en slechtlopend metabolisme en immuunsysteem (het zelfgenezend vermogen), waardoor gemakkelijk grillige welvaarts- en ouderdomsziektes kunnen ontstaan.

“Alles is gif en niets is zonder gif. De dosis bepaalt.” Paracelsus

Gezondheid is geen toeval.
Ziektes komen dus niet zomaar uit de lucht vallen. Ze zijn het gevolg van kleine dagelijkse zonden o.a. teveel aan troostvoeding (tarwe- en zuivelproducten en te vette en koolhydratenrijke producten) en zuurvormende voeding tegen je eigen bio-chemische natuur. En wanneer er zich cumulatief zoveel zonden opeen zijn gestapeld, dan ontstaan er plotseling ziektes als gevolg van uit de hand gelopen deficiënties (tekorten) van essentiële nutriënten (voedingsstoffen) en te veel van zure en toxische stoffen. Hierbij is niet alleen belangrijk wat en hoeveel je aan voeding inneemt, maar vooral wat en hoeveel je aan voedingsstoffen opneemt. Daarom is een goed functionerend darmflora essentieel.

"(Chronisch) ziek worden, is in de huidige tijd niet moeilijk, blijf vooral eten zoals de gemiddelde consument in het Westen doet," zei de befaamde professor Walter Willett van de wereldberoemde prestigieuze Harvard University Human Food & Health te Boston (USA).

Pleidooi