Doeltreffend Gezond in Bedrijf
    
Beter voorkomen dan genezen!

     "Wat je zaait, zul je ook oogsten!"
De belangrijkste en duurste bezit zijn de medewerkers
Back
Next
Onze principes
Laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je
voeding!
H
ippocrates, de grondlegger
van de geneeskunde

H
Mijn inspiratie en liefde voor voeding & gezondheid
De weg van een rolstoel-patiŽnt naar een marathonloper

Dit motto is sinds mijn jeugd, een sterke inspiratiebron geweest in mijn leven. In 'het vorige leven' ben ik afgestudeerd in bestuurskunde. Daar het ambtenarenleven niet voor mij was bestemd, maakte ik in de jaren '80 de overstap van bestuursambtenaar naar uitgever van 6 special interest magazines, waaronder het maandblad 'Indonesia Magazine' (nu The East) en AZIE magazine. Met veel plezier en passie heb ik 18 jaar het besturen van een dynamische uitgeverij met creatieve invulling en redactionele kennis gedaan tot mijn passie voor voeding ging overheersen en na deze periode mijn professie werd.
Mijn inspiratie en passie voor voeding kwam door een noodlottige treinongeluk. Op dinsdag 28 aug 1979 om 18.05 uur was ik bijna dodelijk verongelukt bij een treinongeluk, waarbij 2 treinen in Nijmegen (200 m na de spoorwegovergang Groenestraat/Muntweg bij Smits' transformatoren) door een verkeerde wissel frontaal tegen elkaar botsten, hetgeen 8 mensen het leven heeft gekost. Toeval? Toeval bestaat niet in mijn optiek.
Als een 22 jarige student was ik de enige overlevende in de voorste wagon van Nijmegen richting mijn woonplaats Wijchen. Ik had van alles gebroken en velerlei ernstige letsels opgelopen: Zwaar hersenschudding, ontzette kaken, gebroken gebit en over mijn hele lichaam scheuringen en kneuzingen. Mijn ouders werden toen ze in St. Radboud Zkh. aankwamen tot hun grote schrik door 3 priesters opgevangen, hetgeen verduidelijkte hoe ernstig mijn verwondingen waren! Ik moest na diverse zware operaties en een lang verblijf in de afd. Intensief Care in totaal 1/2 jaar in St. Radboudzkh en
revalidatiecentrum Dekkerwald in Groesbeek verblijven.
Omdat mijn wervelkolom ontzet was en lendenwervel 1 en 2 verbrijzeld waren, waren mijn benen voor een groot deel verlamd en bovendien was mijn rechterdijbeen verbrijzeld, waardoor 3 1/2 cm korter is geworden. De specialisten (orthopeed en neuroloog) zeiden na de diverse operaties die ik moest ondergaan tegen mij en mijn ouders dat ik niet de illusie moest hebben dat ik ooit weer gewoon kan lopen, laat staan sporten en dat ik maar moest accepteren dat de rolstoel als mijn vaste partner moest beschouwen.
Tevens moest ik van hen wel medicijnen gebruiken om mijn situatie niet te verergeren. Zo'n diagnose, prognose en toekomst perspectief van de specialist lijkt natuurlijk zeer acceptabel en komt zo'n informatie voor de meeste mensen emotioneel heel hard aan. "Ik zou in elk geval emotioneel behoorlijk van slag zijn geweest en ook ik zou toen de woorden van de specialisten als waarheid hebben aangenomen, waardoor ik zeer waarschijnlijk dan nooit beter zal worden!", zei mijn vrouw later toen we in 1990 ons 1e kind Jeremy kregen! Over mijn zoon Jeremy die als WK boy in 1990 is geboren was het lot met een aangeboren ganggangatresie en levercirrose die door specialisten ondanks een onvermijdelijke operatie de prognose kreeg dat hij niet ouder dan 14 jaar zou worden, was zijn herstel nog wonderbaarlijker. Daardoor ben ik later orthomoleculaire voedingsdeskundige geworden.

Waar een wil is, is er een (uit)weg.
Ondanks de vele letsels, de pijn en het lang ziekenhuisverblijf, ben ik toch heel dankbaar dat ik dit noodlottige ongeluk heb mogen meemaken. " Geluk bij een ongeluk! " Gesteund door een advies van mijn tante Anneke die mij in 1979 influisterde de kracht van verse voeding, fruit en voedingssupplementen te gebruiken en versterkt door mijn eigen wijsheid, vertrouwen en intuÔtieve kennis, heb ik de medische adviezen van de specialisten naast mij gelegd en mijn eigen natuurlijke weg naar genezing met vooral voeding, voedingssupplementen en kruiden, therapieŽn met energie en magneten genomen en wel met succes! Na 1 jaar en 8 maanden voetbalde en tenniste ik weer, en fietste ik zelfs 5x de bekende wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik van rond 200 km en liep ik later marathons en nu nog steeds. Met een pin van 19 cm aan mijn wervels en een verhoging van 1,8 cm (inmiddels 1,7 cm gegroeid van 3,5 cm kortere been) onder mijn rechterschoen, voetbal ik nog steeds, loop ik de marathons nu zelfs elke week de halve marathons en fiets ik met mijn racefiets overal naartoe. Minimaal 100 km per week. Bovendien ben ik ondanks mijn metalen pin in mijn rug en kortere verbrijzelde rechterbeen nooit ziek en altijd fit. Vanaf 1980 ben ik nooit meer naar de dokter geweest, behalve een keertje naar de 1e hulp nadat ik tijdens een voetbalcompetitie tegen mijn voorhoofd werd getrapt, waarbij 12 hoofdhechtingen onvermijdelijk waren. Voorts ben ik uiteraard tegen het nemen van medicijnen, behalve als het echt noodzakelijk is. Daarom heb ik in totaal slechts 6 paracetamols in mijn leven genomen. Slechts een paar keer heb ik toen een paar paracetamols genomen ik na zeer belastende activiteiten door mijn rug ben gegaan! In die tijd tussen 2010 en 2012 heb ik tijdelijk wat rug- en beenklachten en lijkt het dat ik als gevolg van de zware letsels van het treinongeluk mijn gewrichten en beenderen aan slijtages hebben moeten inboeten. Maar door mijn eigen voedingstherapie toe te passen, o.a. volledig vegetarisch voedingspatroon aangevuld door een complexe samenstelling  extra dosering voedingssupplementen, ben ik heden ten dage weer nagenoeg klachtenvrij en sport ik weer intensief.
Vanzelfsprekend ben ik nooit liefhebber van alcoholistische drankjes geweest, mijn laatste bier heb ik in 1976 gedronken. We hadden de beslissende wedstrijd om de promotie van het 1e elftal van AWC tegen Germania in mei 1976 op Quick-veld te Nijmegen in de laatste paar minuten verloren. En omdat ik als jongste speler van het elftal tijdens de 3e helft in de voetbalkantines nooit alcoholische drank heb gedronken, vroeg een paar oudere vertrekkende spelers oa. Jan Cobussen mij om voor deze ene keer een biertje mee te drinken om hun verdriet na het verloren wedstrijd weg te zuipen. Ik heb nagenoeg nooit een biertje op, omdat ik vind dat alcohol niet gezond is en vooral niet bij of na het sporten hoort te worden genuttigd. Voorts vind ik bier of alcoholische dranken gewoonweg niet lekker; ik heb het nooit echt geleerd om het te drinken, ook omdat ik vind dat het op termijn zeker niet goed voor ons lichaam en geest is.
Echt broodeter ben ik nooit geweest, wel altijd fruiteter en helemaal niet een voorstander van veel zuivelproducten, omdat ik diep in mijn hart vind dat melk eigenlijk alleen bestemd is voor de kalfjes en onnatuurlijk is om als volwassenen aan de melk te moeten! Sinds 2006 heb ik ook vlees volledig uit mijn menu verbannen; ik ben als het ware vegetarisch + ei en vis. Uiteraard heb ik ook nooit gerookt.

Een wonder met de kracht van voeding & quantum
Ik ben bijzonder dankbaar dat ik door een sterke ingeving aan mijn eigen herstelprogramma met energie, voeding en voedingssupplementen heb gewerkt. Het resultaat was best indrukwekkend, als ik nu terug kijk, want ik was na 1 jaar en 8 maanden volledig hersteld. De bron van mijn passie en liefde voor de kracht van voeding en optimisme (quantumfysica, boek Quantum-genezing van oncoloog dr. Deepak Chopra) was geboren. Tegenwoordig wordt quantumfysica ook wel mindfullness genoemd.
Sindsdien heb ik niet alleen de fascinatie gehad om naar de diepgewortelde oorzaken van ziektes en levensgebeurtenissen te analyseren en te ontdekken, maar ik krijg intuÔtief ook een beeld en gevoel bij. Wellicht heeft mijn Bijna Doodservaring (BDE) waarover cardioloog dr. Van Lommel enige jaar geleden een wetenschappelijk artikel in het internationale medisch tijdschrift Lancet naar aanleiding van zijn indrukwekkende boek "ňindeloos Bewustzijn"heeft geschreven, tijdens het treinongeluk hierbij een belangrijke rol. Mijn spirituele ervaringen en beleving hebben mijn inzicht en beeld over leven en materie zeer verrijkt en versterkt. Zo heb ik altijd de uitspraak van Nobelprijswinnaar en ontdekker van vitamine C, arts Albert Szent-GyŲrgy (1893-1986) in mijn dagelijks leven geÔntegreerd: "Wanneer je niet voldoende vitamines hebt en je krijgt een verkoudheid en als gevolg daarvan een longontsteking, dan zal de diagnose van de meeste artsen niet zijn 'een gebrek aan met name ascorbinezuur (vitamine C) en andere vitaminen en mineralen, maar longontsteking! " Deze ontdekking werd later voortgezet en verder ontwikkeld door tweevoudig Nobelprijswinnaar bio-chemicus prof.dr. Linus Pauling die de grondlegger is van de orthomoleculaire geneeskunde, waarvan de orthomoleculaire voedingsaanpak een centrale rol speelt.
Mijn vrienden beschouwen mij als een medisch wonder" Ik vind 't van niet, want iedereen kan zijn eigen wonder creŽren! "Voeding als medicijn" heb ik zelf ervaren!
In mijn loopbaan heb ik diverse commerciŽle functies bekleed en later als voedingsdeskundige voor diverse bedrijven vele voedingssupplementen zoals squalene, zwarte komijn, levertraan, enzymencomplex en multivitaminecomplex ontwikkeld en op de markt gezet. Gecombineerd met mijn werk bij Fahrenheit Farma Nutritions bv heb ik de Masterstudie Food Science " Food and Health (Voeding en Gezondheid) te Wageningen gedaan. Als voedingsdeskundige heb ik ook voor diverse bedrijven en organisaties vele lezingen gegeven en heb ik voor vaktijdschriften vele artikelen geschreven.
Ik ben van mening dat de onderstroom is datgene waarvoor je in de wieg bent gelegd. Daarom pleit ik in mijn leven om je talenten, waarden en dieperliggende drijfveren te onderzoeken en als uitgangspunt te nemen om aan je toekomst te bouwen!

Praktijk De Voedingsdokter
Als architect van het voedingsadviesbureau De Voedingsdokter voor bedrijven en particulieren adviseer en coach naast partculieren, veel medewerkers van bedrijven naar een vitaler en vooral voedzamer voedingspatroon om doeltreffend duurzaam en gezond door het leven te gaan. Het lukt niet altijd om die persoongerichte specifieke voedingsommezwaai te maken, omdat iedereen een idee, gewoonte en patronen heeft die niet gemakkelijk te veranderen zijn. Een voedingsaanpassing voor een duurzame gezondheid is een dynamisch proces, waar bewustzijn, gedragsverandering, zelfanalyse en zelfsturing een belangrijke deel van uitmaakt. Voeding heeft niet alleen invloed op onze fysieke gezondheid, maar ook op ons humeur, op het goed in je vel zitten, op je psyche, hormonen en klieren! Met het checken of scannen van personen op voeding & gezondheid met een methode APK VitaliteitsCheck Fit4Work en APK GezondheidsCheck Fit4Life kunnen we duidelijk zien wat je gezondheidsniveau is en hoe we die kunnen upgraden of herstellen. Daarnaast werken we ook met een leefstijlmethode APK LeefstijlCheck BRAVO en GOud (Gezond oud worden) om het optimale gezondheid via leefstijladviezen op een hoger niveau te brengen.
Tevens ben ik als voedingsdeskundige het project Voeding en Voetbalsport aan het opzetten om kaders, trainers/coaches en voetballers te informeren, adviseren en begeleiden op weg naar een betere gezondheid en prestaties. Voorts heb ik de intentie om een serieuze voetbalcompetitie 60+ in Nederland te starten om vervolgens een WK voetbal 60+ in 2022-2024 met KNVB te organiseren.

Als sportliefhebber heb ik vanaf mijn jeugd altijd veel gesport en dat doe ik nog steeds met veel plezier en passie. Ik voetbal nog steeds en loop wekelijks elke zondagmorgen 4 jaar lang wekelijks de halve marathons (208e keer) en fiets met racefiets regelmatig meer dan 100 km. Mijn andere hobby's zijn: lezen, schrijven, koken, muziek, documentaires, science, voeding & gezondheid, design, bonsai & tuinieren.
Op dit moment ben ik het voedingskookboek ďDe beste dokter staat in de keuken. Gezondheid is geen toeval. Eet (r)evolutionaire voeding die er echt toe doet." aan het schrijven.
Een uniek nieuw generatie voedingskookboek 'Voorbij het Gangbare' waarin de voedingsroutes en gezondheidswegen die bestemd zijn voor je type persoon, constitutie, bloedgroep en genen op basis van de principes van zuur- base (voedings)balans en voedselcombinatieleer. Met 100 gezonde gemakkelijke, snelle en uitgebreide recepten.  Uitgave wordt in de lente 2019 gelanceerd.
Ik haal veel kracht uit het overbrengen en delen van kennis, inzicht en inspiratie over de rol van voeding om ziektes te voorkomen, te genezen en langdurig vitaal en slank door het leven te gaan.

" Benader de Liefde en de Keuken met een onbekommerde overgave."
Dalai Lama

                                                                                  " Het is pas verspilling van tijd als je vergeet tijd te maken voor je gezondheid. "
© 2018 De Voedingsdokter | Design by Santhi Design | Disclaimer | Privacy | Contact
Personelia Lukas Tjan